Wat kost een warmtepomp nu echt?
De kosten van een warmtepomp zijn in drie componenten te verdelen.
1. Aanschafprijs
2. Energieverbruik
3. Inbouwkosten
1. De aanschafprijs
Er zijn warmtepompen te koop vanaf ongeveer € 3.700,- tot € 20.000,- en meer. Dat is een enorm prijsverschil, maar daar zijn dan ook goede redenen voor.
Het prijsverschil zit hem allereerst in de functie van de warmtepomp.
Het maakt nogal uit of de pomp alleen als bijschakelunit wordt gebruikt voor de verwarming van het huis, of dat de pomp zelfstandig zowel de gehele verwarming van het huis, als de warmwatervoorziening in de keuken en badkamer moet verzorgen.
Een tweede component dat de aanschafprijs van een warmtepomp bepaalt, is de benodigde capaciteit. Een relatief klein huis met een of twee bewoners, zal met een veel kleinere waterpomp toekunnen dan een groot huis met een groot gezin.
Een groter huis verwarmen kost nu eenmaal meer energie dan het verwarmen van een klein huis. Meer mensen in huis verbruiken ook meer warm water. Ook dat vraagt om een grotere capaciteit van de warmtepomp.
Waar u de pomp voor wilt gebruiken en de benodigde capaciteit om uw huis goed te kunnen verwarmen, zijn van grote invloed op de kosten van de warmtepomp.
2. Het energieverbruik
Het energieverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van welke energiebron u wilt gaan gebruiken. Een hybride warmwaterpomp kan zowel gas als elektriciteit gebruiken. Zoals u weet is gas een stuk duurder dan stroom.
Er zijn ook warmtepompen die uitsluitend op elektriciteit draaien. Wanneer u stroom van uw zonnepanelen kunt gebruiken, dan nemen de kosten van het energieverbruik van de warmtepomp verder af.
3. Inbouwkosten van de warmtepomp
Er zijn warmtepompen die geschikt zijn om direct te worden aangesloten op uw bestaande radiatoren. Er zijn echter ook warmtepompen waarbij het noodzakelijk is om alle radiatoren in uw huis te vervangen.
De kosten voor die verbouwing moet u wel optellen bij de totale kosten voor de warmtepomp.
Het is daarom verstandig om u eerst goed te laten informeren in uw keuze van de juiste warmtepomp voor uw situatie. Alleen dan kunt u goed de kosten van de ene warmwtepomp met de andere vergelijken.
Uw huis goed isoleren bespaart op de kosten van een warmtepomp
Het is waar, u hoeft uw huis niet eerst te isoleren voor het aanbrengen van een warmtepomp. Dat is geen harde voorwaarde. Het is echter wel verstandig wanneer u op de aanschafprijs en de energiekosten van uw warmtepomp wilt besparen.
Hoe meer vermogen er nodig is om uw huis te verwarmen, hoe duurder de warmtepomp in aanschaf en in de energiekosten is.
Een goed geïsoleerd huis lekt minder warmte naar de buitenlucht. Daardoor blijft het in uw huis langer warm en hoeft u minder bij te verwarmen. Dat scheelt u uiteraard in uw energiekosten, maar het gaat nog verder.
Wanneer de warmtevraag lager is door goede isolatie, dan kunt u waarschijnlijk ook gebruik maken van een warmtepomp met een kleinere capaciteit. In het algemeen zijn die goedkoper in de aanschaf.
Bovendien verbruiken ze minder energie en zijn daardoor in het dagelijks gebruik goedkoper. Dat bezorgt u direct een besparing op uw energierekening.
Het goed isoleren van uw woning heeft dus direct invloed op wat uw warmtepomp gaat kosten. Onze collega’s van de Isolatiebeer kunnen u veel meer vertellen over het goed isoleren van uw woning.
Subsidie warmtepomp
Voor het installeren van een warmtepomp kunt u warmtepomp subsidie ontvangen van de overheid. Die subsidie kunt u aftrekken van de aanschafkosten van uw warmtepomp.
Warmtepomp advies aanvragen
Wilt u meer weten over de kosten van een warmtepomp, of advies over wat in uw situatie de beste oplossing is?
Neemt u dan gerust contact met ons op.
Wij helpen u graag.