Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt kosteloos warmte aan de natuur om deze warmte daarna te gebruiken voor verschillende toepassingen. Dat is vooral voor het verwarmen van uw woning en het verwarmen van stromend water voor de keuken en de badkamer.
Hoe haalt een warmtepomp de warmte uit de natuur?
Zoals de naam al doet vermoeden, ‘pompt’ een warmtepomp warmte van buiten naar binnen via een koelvloeistof in een gesloten circuit.
Dit natuurkundig proces volgt het warmtepomp principe van verdampen en condenseren en kan worden beschreven in vier stappen:
STAP 1: Warmte onttrekken aan de omgeving
Het begint allemaal met de koelvloeistof die warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater haalt. Onder lage druk en bij een lage temperatuur bereikt deze vorstvrije vloeistof zijn kookpunt en verdampt. Tijdens dit verdampingsproces neemt de koelvloeistof warmte uit de omgeving op.
STAP 2: Verhoging van de temperatuur van de omgevingswarmte
De verdampte koelvloeistof wordt naar een compressor geleid.
Dit component verhoogt de druk en perst de damp samen, waardoor de damp een hogere temperatuur krijgt dan het water voor de centrale verwarming of de lucht in de woning.
De compressor verbruikt elektriciteit om zijn werk te kunnen doen.
STAP 3: Afgifte van de opgewekte warmte aan het verwarmingssysteem
De damp komt vervolgens in een condensor terecht. Tijdens het condensatieproces geeft de damp zijn warmte af aan het cv-water.
Dit opgewarmde water stroomt vervolgens naar de warmtetoestellen (bijv. vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren) om de woning te verwarmen. De gegenereerde warmte kan ook worden gebruikt om sanitair water of zwembadwater te verwarmen.
STAP 4: De cyclus herhaalt zich
Zodra de damp al zijn warmte heeft afgegeven, condenseert deze volledig en wordt opnieuw een vloeistof. Op dat moment kan de hele cyclus van warmteopname (door verdamping) en warmteafgifte (door condensatie) opnieuw beginnen.
Verschillende soorten warmtepompen
In grote lijnen zijn er vier soorten warmtepompen te onderscheiden:
1. De warmtepomp die uitsluitend warmte uit de buitenlucht gebruikt om te kunnen verwarmen.
2. De hybride warmtepomp. Deze combineert het proces van warmte uit de buitenlucht halen met een cv-ketel op gas. De cv-ketel schakelt daarbij aan wanneer de warmtebehoefte groter is dan wat de warmtepomp op dat moment kan leveren.
3. Een all-electric warmtepomp gebruikt geen gas, maar uitsluitend elektriciteit.
4. Warmtepompen die aardwarmte gebruiken om te verwarmen.
Iedere soort warmtepomp heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Afhankelijk van uw warmtebehoefte en uw persoonlijke situatie, maakt u een keuze voor de warmtepomp die het beste bij u past.
Als u daar hulp bij nodig heeft, neemt u dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.
Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.