Hoe kies je de juiste warmtepomp?
De keuze voor de juiste waterpomp is afhankelijk van uw budget, de grootte van de ruimte die verwarmt moet worden en het aantal mensen die warmwater nodig hebben. Heeft u dat eenmaal duidelijk voor ogen, dat kunt u een keuze maken uit de verschillende oplossingen om van het gas af te gaan.
Daarbij is het goed om u te realiseren dat er in uw woning of bedrijf, twee verschillende warmwaterstromen zijn. De een zorgt voor de verwarming van uw huis of kantoor, en de ander voor het warme water uit de kraan of douche.
Verwarming
Het warme water dat zorgt voor de verwarming, zit in een gesloten systeem en wordt rondgepompt. Nadat het water is verwarmd, wordt de warmte via de radiatoren en of vloerverwarming, deels aan de omgeving afgegeven.
Daarna stroomt het water dat, weliswaar koeler, nog steeds warmte in zich heeft, terug naar het verwarmingselement om opnieuw op de juiste temperatuur opgewarmd te worden.
De hoeveelheid warmte die nodig is om uw ruimte op de juiste temperatuur te brengen, wordt geregeld door middel van een thermostaat.
Tapwater
Het warme tapwater is een open systeem. Er stroomt koud water het gebouw in waar het ter plaatse wordt opgewarmd. De mix van warm water en koud water stroomt via de riolering het huis of gebouw weer uit.
Warm water via gas
De meeste woningen en bedrijven die via gas de warmwatervoorziening regelen, hebben nu meestal een van de twee volgende opstellingen:
Het linker voorbeeld is een voorbeeld van een gescheiden systeem. Het warme water voor de verwarming komt uit een cv-ketel. Het warme water voor de kraan en de douche komt uit een geiser.
Het rechter voorbeeld is de wel bekende combiketel. Deze levert zowel het warme water voor het gesloten systeem van de verwarming, als het warme tapwater. Twee warmwatersystemen in een apparaat.
Verschillende warmtepompsystemen
Om uw keuze voor de juiste warmtepomp inzichtelijker te maken, geven we u hier drie voorbeelden van verschillende oplossingen om de twee verschillende warmwaterstromen te managen.
Gescheiden All-electric warmtepompsysteem
In een gescheiden warmtepompsysteem zijn de verwarming en het tapwater niet aan elkaar verbonden. De warmtepomp wordt uitsluitend gebruikt voor de verwarming.
De warmtepomp zet de aanwezige warmte in de buitenlucht via een natuurkundig proces om in warmte, die het cv-water opwarmt.
De losstaande boiler gebruikt elektriciteit om het tapwater op te warmen. De elektriciteit die daarvoor nodig is, komt van het elektriciteitsnet of wordt opgewekt met zonnepanelen.
Door gebruik te maken van een optimaal geïsoleerde boiler, zoals de NEStore, kunt u de boiler zelfs gebruiken als warmteopslagsysteem. De overcapaciteit van uw zonnepanelen wordt omgezet in warm water en daarna opgeslagen. Uw boiler functioneert dan als het ware als een opslagbatterij.
Door de twee waterstromen te scheiden van elkaar, krijgt u het beste van twee werelden. De warmtepomp is zeer efficiënt in het verwarmen van uw huis en onze boilers zijn zeer efficiënt in het maken en behouden van warm tapwater.
Combi-warmtepompsysteem
Bij een combi-warmtepompsysteem zijn zowel de verwarming als het tapwater aan de warmtepomp gekoppeld. Het warme tapwater wordt in een boilervat opgeslagen en op temperatuur gehouden.
Deze warmtepomp opstelling werkt zeker goed, maar is iets minder effectief dan een gescheiden systeem. Afhankelijk van de ruimte die verwarmt moet worden en het aantal mensen dat gebruik maakt van het tapwater, kan dit voor u de juiste keuze voor een waterpomp blijken te zijn.
Hybride warmtepompsysteem
Bij een hybride warmtepomp wordt de warmtepomp aan een bestaande combiketel gekoppeld. De combiketel zorgt voor het warme tapwater en de warmtepomp voor de verwarming van het huis.
De combiketel kan bijspringen wanneer op dat moment, dat de voordeligste oplossing is voor uw energierekening.
Deze hybride oplossing maakt het mogelijk om veel minder gas te verbruiken door het plaatsen van een warmtepomp. U kunt op een later tijdstip helemaal van het gas af gaan, wanneer uw bestaande combiketel niet meer functioneert en aan vervanging toe is.
Keuzes en kosten
Bij het kopen van een warmtepomp moet u zich realiseren dat de kosten van de warmtepomp en de boiler, per gekozen oplossing en situatie zullen variëren.
U kunt zich voorstellen dat bij een huishouden van twee personen, een bedrijf of een sportcomplex, een geheel andere oplossing gevraagd wordt.
Advies bij het maken van de juiste keuze
Zoals u ziet, is er veel mogelijk.
Ondanks dat wij hier hebben geprobeerd om het hele verhaal zo duidelijk mogelijk uit te leggen, kunnen we ons voorstellen dat u nog vragen heeft.
Neemt u dan gerust contact met ons op voor het stellen van uw vragen of het maken van een afspraak met een van onze adviseurs.
We horen graag van u.